Hvad skyldes det at Halloween er blevet så populært i Danmark de seneste år?

Spøgelsekostume til børn - et godt valg her til din næste halloween fest - SEOFra sidst i 1990’erne sneg en ny tradition sig stille og roligt ind og lagde anker ind hos danskerne. En tradition, der altid finder sted den 31. oktober. Det var i første omgang især de unge, der tog den nye tradition til sig, men efterhånden er alle kommet med – fra de mindste børn til deres forældre. Det handler selvfølgelig om halloween – allehelgensaften, som den faktisk hedder på dansk, selvom det er den amerikanske form for halloween, vi har taget til os her i moderne tid.

Læs også: Hvad er kostumer og udklædning?

Det er også derfor, at traditionen i begyndelsen havde mange kritikere, der mente, at det var noget amerikansk bras at have med at gøre i Danmark, hvor vi jo klæder os ud til fastelavn. Dur ikke, væk! sagde mange. Men de fleste af dem har siden måttet bøje sig, for halloween ligner en nyere tradition, der er kommet for at blive.

Mange mener at Halloween blot er en amerikansk kopi af vores elskede fastelavn, men der er nu en del forskelle, men også en del overlap.

Læs også: Hvad er fastelavn?

Allehelgensdag

For det er nemlig ikke noget nyt fænomen i Danmark, at man har en særlig dag med fokus på de døde. Faktisk er traditionen så gammel, at den forsvandt fra dansk kultur omkring 1770. Men ifølge den gamle danske tradition fejrede man allehelgensdag den første søndag i november – altså dagen efter allehelgensaften. Det er den søndag, hvor man også i kirkerne markerer dagen i mange præsters gudstjenester. Men aftenen inden er den helt gal blandt nattens mørke kræfter. For allehelgensaften er genfærd, spøgelser og genfærd nemlig ude for at håne og vanære de helgener, som kirken fejrer og markerer dagen efter.

Så selvom mange føler sig helt overbeviste om, at halloween er et amerikansk fænomen, så kender vi den fra dansk historie, og faktisk stammer traditionen ikke så langt væk fra de danske grænser – nemlig fra Skotland og Irland, hvor man i keltisk kultur holdt fest for de døde – en fest der først kaldtes All Hallows Eye, og som siden blev forkortet til halloween. Det var en fest med et stænk britisk humor, idet det udskårne græskar med levende lys og udklædningerne i blodige klæder blev opfundet helt tilbage fra dengang, og som skotske og irske emigranter tog med sig til USA, hvor traditionen er fortsat lige siden.

Men hvorfor kom den gamle skotsk-amerikanske tradition så til Danmark igen? Det er der ikke noget endegyldigt svar på, men et godt gæt på, hvorfor succesen er så stor, er at interessen for gys og gru, genfærd, vampyrer, zombier og andre drabelige gysertemaer har taget et voldsomt spring i popularitet via populære biograffilm, tv-serier og computerspil. Det fik nogle festarrangører til at holde særlige halloween fester, mens eksempelvis legetøjsbutikker begyndte at sælge forskelligt udklædningstøj fra slutningen af halvfemserne.

Som nævnt oven for mener mange kritikere, at halloween ligner fastelavn lidt for meget og derfor er unødvendig amerikansk indflydelse. Halloween kostumer, syngee sange og tigger om penge eller boller, mens man i halloween går trick or treat på gader og veje. Men der er altså forskel, og hvor fastelavn i dag udelukkende er fest for børnene, så henvender temaet omkring halloween sig til et langt større – og købestærkt – publikum.